MİHRİMAH SULTAN CAMİİ (ÜSKÜDAR)
İstanbul’da Mihrimah Sultan’ın adını taşıyan iki cami vardır. Her ikisi de Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Biri, Üsküdar diğeri ise Edirnekapı’da olan iki caminin de yerini özenle seçmiş ve camileri, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir hesaplama ve estetik anlayışıyla inşa etmiştir. Bu hesaplama sonucuna göre, senede bir defa, güneş Edirnekapı'daki caminin tek minaresinin arkasından batarken, aynı anda Üsküdar'daki caminin iki minaresi arasından dolunay doğmaktadır.
Üsküdar Mihrimah Sultan Camiine Üsküdar iskelesinin karşısında olması sebebiyle İskele Camiside denilmektedir. 1547’de yapılmıştır. Caminin kubbesi üç yandan yarım kubbelerle desteklenmiştir, ama ön cephede yarım kubbe yoktur. Mimar Sinan bu tekniği ilk defa Mihrimah Camii’nde denemiştir.
Nisan ve Mayıs aylarında Bayezid yangın kulesinden veya o bölgedeki yüksek bir noktadan camiye doğru bakıldığında; sabah gündoğumunda caminin iki minaresi arasından güneşin doğuşu ve akşam gün batımında ise (Hicrî takvime göre her ayın 14ünde) ayın doğuşu izlenebilmektedir. Aynı kuleden batı ufkuna Edirnekapı istikametine doğru bakılır ise; Mihr-î Mah Sultan Edirnekapı Külliyesi`nde de, sabah ayın akşam da güneşin batışı izlenebilmektedir. Mihr-î Mah Güneş ve Ay manasına gelmektedir.
Caminin batı duvarının dış yüzüne, bu duvarın kıble duvarıyla birleştiği yere de, mermer bir levha halinde bir güneş saati çizilidir ki, bu saat Muhammed Arif’in eseridir(1769).
Koordinat
Paylaş: